Etichete

, , , , , , , , , , , , , , ,

30 septembrie este ziua in care in lumea intreaga se sarbatoreste Ziua Traducatorului.

Este o meserie plina de provocari si de fiecare data apelam la toate cunostintele pe care le-am dobandit si la intreaga noastra experienta; in plus, sunt nuante care nu trebuie sa se piarda, sunt cifre, note, nume, toate cer atentie. Trecem rapid printr-o multitudine de domenii, de la manuale tehnice la corespondenta personala, de la documente de stare civila la facturi fiscale, de la articole economice la altele despre plante, mereu este altceva. Ritmul alert, comenzile variate, timpul care trece mult prea repede, parca nu stie cat e de lucru, termeni specializati din atat de multe domenii – de fiecare data intalnim noi provocari. Dar ne place si ne motiveaza. Dictionare, glosare, informare, ore intregi dedicate unui proiect fara a te indeparta din fata ecranului si multa, multa cafea, iar la final mandrie si satisfactie.

A fi traducator nu e usor. Inseamna a intelege si a adapta fara a schimba intelesul; apoi, dupa mai multe incercari, ramane  o singura varianta, care trebuie sa fie cea mai buna.

Invatam mereu lucruri noi, ne folosim de cele pe care le stim deja si in cele din urma remodelam. Devenim mai buni de fiecare data si ne plac provocarile.

La multi ani noua, traducatorilor, si la multi ani voua, celor care ne oferiti ocazia de a da o viata noua textului!

Publicitate